Obowiązek wdrożenia odpowiednich warunków higienicznych oraz systemu HACCP w każdej jednostce gospodarczej zajmującej się przetwarzaniem i/lub obrotem żywności wynika z przepisów prawa określonych w:
- Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
- Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 178/2002 z dnia 28 stycznia 2002 r. ustalającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, ustanawiające Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w sprawie bezpieczeństwa żywnościowego,
- Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych .
Pozostałe systemy bezpieczeństwa żywności, takie jak ISO 22000, FSSC 22000, BRC, IFS są wdrażane na zasadzie dobrowolności, z reguły ich wdrożenie służy poprawie jakości wyrobów, optymalizacji bezpieczeństwa żywności, poprawie konkurencyjności oraz wynika z dostosowania się do wymagań klienta.
Nasza oferta
- sporządzamy dokumentację oraz pomagamy wdrożyć:
- Dobrą Praktykę Higieniczną, Dobrą Praktykę Produkcyjną, Warunki Wstępne
- HACCP
- ISO 22000
- FSSC 22000
- Zapewniamy szkolenia
- Prowadzimy audyty wewnętrzne
- Pomagamy certyfikować
Kontakt: bezpieczenstwozywnosci@bhp3.pl